torsdag den 26. maj 2016

Sabbatår

Så må gymnasieeleverne igen stå for skud. Denne gang er det en artikel i Politiken om, at flere studenter igen tager et eller flere sabbatår! Helt politisk ukorrekt får jeg lyst til at udbryde: Hurra!

Hvis man som student ved, hvad man gerne vil, er det selvfølgelig fint at gå direkte fra gymnasiet til en kortere eller længere videregående uddannelse. Men er man i tvivl, så er det godt at vide at effekten af gymnasiet er langtidsholdbar, og man mister hverken den faglige ballast eller den almene dannelse, man har tilegnet sig i gymnasiet ved at tage et (eller flere) sabbatår, inden man vælger hylde. Tværtimod! Lidt tid uden for uddannelsesinstitutionernes beskyttende mure giver hår på brystet og erfaringer og kompetencer, som næppe er målbare, men som alligevel kan bruges senere i livet.

Sabbatår er ikke spildår. Sabbatår er nyttige og lærerige. Ingen studenter bruger sabbatår på at dalre rundt. De arbejder, tager på højskole, rejser ud i verden, suger indtryk til sig og finder gradvist ud af, hvad det er, de gerne vil beskæftige sig med i fremtiden.


Så til alle studenter, der ikke har et helt klart mål om, hvad de vil være, vil jeg sige: lyt ikke til de bekymrede politikere, men nyd jeres sabbatår med god samvittighed. I vil ikke fortryde, at I så andre sider af verden, inden I gik videre. Den lige vej er ikke altid den rigtige. 

1 kommentar:

  1. Jeg kunne ikke være mere enig. Og jeg vil endda tilføje, at alle de studenter, der ikke er 110% sikre på, hvad de skal bruge resten af livet til, burde også tage, hvad der - med ægte politisk ukorrekthed for nogle år tilbage kaldtes et fjumre-år. Det giver langt bedre retningssans og fornemmelse for virkeligheden at have tilbragt et år med at servere på caféer eller vikariere i folkeskolen. Så ved de i mange tilfælde ikke alene hvad de skal studere, men også hvorfor.

    SvarSlet